DET ER NATURLIGVIS DIG, DER HAR DET RIGTIGE SVAR!

Valg af koi er helt individuelt. I dette indlæg kan du læse lidt vores skønne fisk i historisk perspektiv, lidt om hvor vi her i Super Koi får vores fisk og så er der et par overvejelser du kan gøre dig, inden du vælger de helt rigtige koi til netop din havedam.

Valg af koi
Hvad skal du nu vælge?

LIDT HISTORIE OM KOI

Hvis vi tager et lille kig på forhistorien til disse skønne fisk, så finder vi ud af, at de selvfølgelig oprindeligt blev holdt og opdrættet som spisefisk. Det er flere tusinde år siden, at karper blev kendt som gode spisefisk og på et tidspunkt kom der også nogen til Japan.
Her har det sikkert været et godt kosttilskud specielt i den kolde del af året i Niigata regionen i det nordvestlige Japan.

For flere hundrede år siden dukkede der nogle røde mutationer op hos nogle farmere på denne egn og dem forsøgte de at avle videre med. Det gav hen ad vejen, for ca. 200 år siden, de første såkaldte Nishikigoi. Ordet bliver oftest oversat som ”brokadekarper”, men den korte form Koi, er selvfølgelig den mest anvendte og det betyder ”karpe”

NIIGATA

Niigata er kendt for store arealer med rismarker, hvor der produceres ris af høj kvalitet. Nogle af disse anlæg, har været rimeligt enkle at lave til store damme, hvor der kunne opfodres karper og det er da også for det meste sådan, at de mange dygtige avlere holder deres fisk i dag.

I Super Koi har vi valgt udelukkende at importere Koi fra Niigata området. Fisk fra denne del af Japan er dem, der passer bedst til det danske klima. Fisk herfra er nemlig vant til vinter og frostvejr. Og det er ganske enkelt her, man finder verdens førende opdrættere af Koi. Når du køber Koi her hos Super Koi, kan du få oplyst hvilken farmer, de pågældende fisk stammer fra. Det kan være et spændende supplement til hobbyen at sætte sig lidt mere ind i de forskellige særkender og favoritter hos farmerne.

I dag bliver der opdrættet Koi mange andre steder end i Japan. F.eks. i Singapore og andre steder i Asien, i Sydafrika, i USA og også her i Europa, bl.a. i Polen.
I Danmark er der flere hobbyfolk, der opdrætter Koi og det giver bestemt en ekstra dimension til hobbyen, hvis du har plads og tid til den slags projekter.

Fisk til havedammen Koi Koidam i Japan
Besøg hos opdrætter i Niigata
Fisk til havedammen Koi Koi hal
Fiskene bliver nøje udvalgt
Fisk til havedammen Koi En balje til inspektion
En balje med fine koi

HVORDAN VÆLGER DU DEN RIGTIGE KOI-VARIANT?

Der er ikke et enkelt svar på dette spørgsmål. For det kommer fuldstændigt an på, hvad din indfaldsvinkel til at holde koi er. Valg af koi er helt individuelt.
Uanset hvilken dyregruppe vi mennesker arbejder med og laver et selekteret opdræt af, så vil der være forskellige holdninger til, hvad der er det vigtigste og hvordan det skal avles og produceres.

Tænk f.eks. på opdræt af hunde og de mange racer der er fremkommet af dette husdyr. Der er ikke ret mange af dem, der ligner deres forfader ulven. Hunde kan være avlet med specifikke brugsegenskaber som f.eks. jagthunde eller de kan være avlet som noget, man holder som såkaldte selskabshunde, bare fordi man finder det hyggeligt og sjovt.

Hos vores koi ligger der også flere kriterier til grund for de forskellige typer. Der kan være en trend, hvor man fokuserer på størrelse, det kan være nogle bestemte farver og mønstre og det kan selvfølgelig også være fiskenes kropsform og helhedsindtryk.

UDSTILLINGER OG BEDØMMELSER I JAPAN

I Japan er er der en lang tradition for at udstille koi og på disse udstillinger bliver fiskene så bestemt ud fra nogle bestemte principper og nøgleegenskaber.
Her tæller kropsformen 60 % i det samlede regnskab, mens farvekvaliteten tæller 20 %. Skindkvaliteten tæller 10 % og farvefordelingen de sidste 10 %.

I vores del af verden fokuseres der meget på fiskenes farver. Men det er pudsigt nok ikke det vigtigste i Japan, som nævnt ovenfor.  I det hele taget er markedet for koi meget forskelligt fra det europæiske.

OPDRÆT AF KOI I JAPAN

Af en eller anden årsag er en rigtig stor del af det japanske hjemmemarked præget af efterspørgslen efter meget store fisk, med perfekte egenskaber ifølge de lokale bedømmelseskriterier. Det har ført til en slags konflikt mellem den ældre og yngre generation af opdrættere.

Den ældre generation bruger de gamle metoder, hvor mudderdammene bruges til fiskenes opvækst og man accepterer nødvendigheden af et stort antal individer og en relativ langsom vækst, for at opnå et passende antal salgsklare jumbo koi med de rigtige egenskaber. Der er på den måde mange individer, der aldrig opnår at blive kæmpestore, men til gengæld kan det være meget livskraftige fisk med et naturligt udtryk. De yngre farmere bruger mere hightechagtige metoder med opvarmning i opdrætskar i den kolde årstid og en meget nøje kostplan. Fiskene bliver fodret kraftigt med nøje tilpassede fodermængder i forhold til deres vægt. På denne måde opnås der koi på over 85 cm på bare 6 sæsoner.

Når man så tænker på det alderspotentiale en karpe kan have, kan man finde mange gode argumenter for at fodre fiskene op i et mere naturligt tempo. Vi ser jo jævnligt koi, der f.eks. er over 30 år gamle, der stadig er yderst flotte og i glimrende kondition.

Fisk til havedammen Koi Per i Japan
Per og Kazunori Miyatora
Fisk til havedammen Koi Opdraetter
Hideaki Ohfuchi
Fisk til havedammen Koi Per forhandler
Der forhandles på Fukasawa koifarm

SUPER KOI I JAPAN

Per, der er leder af fiskeafdelingen i Super Koi, har været i Japan talrige gange. På den måde har han opbygget et solidt kendskab til en række anerkendte farmere og fået en unikt indblik i, hvad de hver især står for.
Når der bliver samarbejdet, der hvor tingene sker, kan der lige pludselig udvælges de helt rigtige fisk – Det er en stor fornøjelse med håndplukkede koi. En række kunder har også nydt godt af at være med som gæster på besøge hos forskellige farmere.

FISKENE I SUPER KOI

I Super Koi synes vi, at det yderst vigtigt, at du i ro og mag kan kigge på et stort udvalg af forskellige koi varianter i forskellige størrelser og prislag. På den måde kan du finde lige netop de fisk, du allerbedst kan lide. Som med så mange andre ting i denne verden, er der ikke noget der er rigtigt eller forkert, når vi snakker personlig smag. Om du foretrækker de klassiske Go Sanke eller hellere vil have så mange forskellige farver og mønstre som muligt er helt op til dit personlige valg.

Vi har også set nogle meget smukke sammensætninger udelukkende bestående af ensfarvede fisk. Det er også til at prøve sig lidt frem. Havedamshobbyen er en progressiv ting, den kan ændre sig og udvikle sig på flere måder og i mange retninger.

SÅDAN VÆLGER DU DEN RIGTIGE KOI:

 • Hvilken størrelse koi har du brug for?
 • Hvor stor er din havedam og hvad har du plads til?
 • Hvilke andre koi skal din nye fisk gå sammen med?
 • Hvad er det for et samlet udtryk, du vil have i dit koibassin?
 • Hvad er dit budget?
 • Ofte kan det give god mening at anskaffe lidt flere mindre fisk og så se hvordan de udvikler sig
 • Vælg den koi du selv synes er den flotteste og som du mener vil give mest glæde i din havedam.
 • Valg af koi er personligt. Det er ganske enkelt din personlige smag, der afgør, hvad det rigtige valg af koi er for dig!
 • Tænk over om betyder noget for dig, om fisken ville være populær hos en japansk dommer eller……
 • Køb dine koi hos en professionel og erfaren forhandler, som har gode karantæne forhold, så du får sunde og raske koi med hjem til din havedam. Og vælg et sted, hvor du får god rådgivning, så du kan få det bedste grundlag for at få succes med dine koi.
 • De rigtige koi er dem der skaber glæde, giver smukke farver og en dejlig afstressende faktor i en travl hverdag!
Fisk til havedammen Koi Japansk Tempel

Læs mere om KOI-VARIANTER

Læs mere om Koi karpens længde, vægt og foder