Guide – sådan laver du et vandløb i haven
Sådan laver du et vandløb i et ”lukket system”, hvor du genbruger vandet
Du kan enten lave et vandløb, som er tilknyttet en havedam, hvorfra du så pumper vandet op til toppen af vandløbet.
Men hvis du ikke ønsker en havedam, så kan du lave et lille vandløb som et lukket “kredsløb”, hvor du genbruger vandet.
Du kan bruge: vandreservoir, pumpe, trykslange, kantfæste, fiberdug, gummifolie og landskabsskum beregnet til vandløb. Og enten natursten eller granit. Overvej en pumpe, som kan reguleres – så du kan skrue op og ned for dit vandløb – og så kan du spare på strømmen.
Inden du laver vandløb
- Lav en tegning eller skitse
- Sørg for, at du har alle materialerne klar
- Kom gerne forbi Super Koi og få en masse inspiration i besøgshaverne og gode råd fra vores eksperter
Gør vandløbet naturligt
- Hvis du ønsker, at vandløbet skal være så naturligt som muligt, så tænk det ”ind i landskabet”. Overvej om du skal lave bunden som en ”blød tallerken” med bløde overgange mellem vand og land. Brug gerne et mix af sten og træstykker for at få et naturligt look, men også sådan at smådyr kan kravle op ad vandløbet.
- Hvis du har meget højdeforskel, så skal du have lidt mere dybde på vandløbet og højde på sten i siden, for at holde vandet inde.
- Brug samme sten, som du har andre steder i haven, så falder det mere naturligt ind. Læg gerne nogle store sten af samme type rundt omkring i haven, så du binder haven naturligt sammen.
- Udvælg gode planter og plant dem ned forskellige steder i åløbet. Brug vandplanter i selve vandløbet, sumplanter ved siderne og tænk gerne flere højder ind ved at bruge træer og buske ved kanten. Det giver dybde og flot effekt.
Grav ud til vandløb
- Start i toppen og lav en lille fordybning til en lille sø, hvor vandet opsamles.
- Hvis du laver snoninger, små terrasser, hvor vandet opsamles, og forskellige bredder på vandløbet, får du lidt mere liv og temposkift på vandet.
- Pas på, at du ikke laver forhindringer, så vandet kan løbet baglæns.
- Sørg for at stampe jorden godt sammen, så vandløbet ikke skrider med tiden.
Vandreservoir til vandløb
- Brug et vandreservoir (frostsikker balje), som er rigeligt stort – ellers kan vandløbet hurtigt løbe tør for vand, da noget af vandet fordamper løbende.
- Sæt vandreservoiret ned for enden af vandløbet. Tjek at det står i vater. Stamp jorden til, så det ikke skrider med tiden.
- Sæt pumpen ned i vandreservoiret og før ledningen op igennem ”låget”.
- Sæt slangen på pumpen og før den op igennem låget og enden af slangen op til udgangspunktet – toppen af vandløbet.
- Fyld vand på vandreservoiret og tilslut strøm til pumpen.
- Overvej, hvor du vil placere udløbsslangen på toppen af vandløbet – den skal kunne skjules efterfølgende.
- Vandet opsamles i reservoiret og føres tilbage via slangen. Et fint lukket ”kredsløb”.
Folie til vandløb
- Læg fiberdug i vandløbet, så du undgår, at sten arbejder sig op til gummifolien med tiden
- Brug en EPDM gummifolie – den har lang levetid, er miljøvenlig og nem at arbejde med – og så efterlader den kun et minimum af folder.
- Læg gummifolien i vandløbet – undgå så mange folder som muligt. Sørg for, at folderne vender i vandets retning, da de ellers kan opsamle skidt og slam.
- Læg sten ovenpå folien – byg vandløbet op og brug sten i forskellige størrelser. Du kan bruge natursten eller granit.
- Sørg for at have rigeligt med ekstra folie i hver side af vandløbet. Vent med at klippe folien til – det er godt at have ekstra folie, så du kan ændre på vandløbet efterfølgende.
- Luk huller og sprækker mellem stenene med byggeskum (brug kun det specielle, som anbefales til vandløb).
- Skær eventuelt det overflødige størknede skum væk og dæk unaturlige kanter med småsten og jord, hvis det er i siden af vandløbet. Kom ikke jord i selve vandløbet. I jorden ved kanten kan der efterfølgende sættes planter.
- Det er vigtigt at lukke huller, så vandet løber oven på stenene og ikke under. På den måde kan du bruge skummet til at styre vandets retning.
Tjek om vandløbet løber korrekt
- Læg slangen fra vandpumpen op i toppen af vandløbet – gem den væk under sten og evt planter. Slangen, som går mellem pumpen og toppen, kan graves ned under jorden.
- Tænd for vandet og tjek, at vandet løber korrekt.
- Juster vandstrømmen ved at lægge sten i vandet, for at bremse vandet op og tilføj/fjern jord under folien for at ændre strømmen, så du får vandløbet, som du ønsker det. Tjek for lækager og overløb i siderne. Fyld mere jord under folien, hvis vandet kan løbe ud.
- Det sidste du skal gøre er at klippe folien til og skjule/afdække siderne med sten og planter.
- Noget af vandet fordamper med tiden, så husk at tilføre ekstra vand af og til.
Kom ind til Super Koi i Roskilde. Her finder du mere end 3000 m² med spændende udstillinger og inspirerende besøgshaver. Vi deler gerne ud af gode råd og hjælper dig godt i gang.