GUIDE – KOI VARIANTER

Der findes mange varianter af koi – i forskellige farver og mønstre.

Her får du en kort intro til nogle af de mest kendte koi varianter. Du kan også læse lidt om historien, der har ført til de mange smukke varianter vi kender i dag.

Fisk til havedammen smukke koi varianter
En fin samling af smukke koi i forskellige varianter

DE MEST ALMINDELIGE OG POPULÆRE KOI VARIANTER

KOHAKU

Kohaku er uden tvivl en af de mest kendte og populære varianter af koi.
Den er kendetegnet ved en hvid grundfarve og et kraftigt rødt mønster af pletter.
En Kohaku skal være så ren hvid i bundfarven som muligt og det røde mønster skal være klart afgrænset.

Der findes en lang række former af Kohaku, der er navngivet efter mønsterets udseende og placering. Et par eksempler er Nidan, hvor mønsteret består af to pletter, Sandan, her er der tre pletter og hos Yondan er der fire. Inazuma-varianten har et mere eller mindre sammenhængende rødt område hen langs kroppen, nærmest zigzag eller noget der kan ligne et lyn.
Allerede først i 1800-tallet dukkede de første røde og hvide karper op. Efterfølgende har et stort avlsarbejde så resulteret i alle de smukke former, vi kender i dag.

Fisk-til-havedammen-kohaku-koi-varianter
Kohaku
fisk havedam koi karper kohaku
Yondan Kohaku
fisk til havedammen koi karper d inazuma kohaku
Doitsu Inazuma Kohaku

TANCHO

Tancho-varianten af Kohaku er kendetegnet ved en enkelt rød plet placeret ovenpå på fiskens hoved. Den er vældigt populær og især her i Europa går mange meget op i at pletten er placeret helt centralt og at den er cirkelrund. Navnet refererer til den japanske trane (tanchōzuru), der netop har en flot rød plet og er en populær fugl. Selvfølgelig giver denne kois tegning også associationer til det japanske flag. I de tilfælde hvor fisken har tancho tegningen i kombination med flere røde pletter på kroppen taler man om et Maruten-mønster

Fisk til havedammen Tancho koi variant
Den flotte plet på denne Tancho leder tanken hen på det japanske flag
fisk til havedammen tancho koi variant
Tancho
Fisk til havedammen Koi Tancho Goshiki JJ
Tancho Goshiki
fisk havedam koi karper maruten sanke koi variant
Maruten Sanke

SANKE

Sanke-varianten kaldes kendes også som Taisho Sanshoku. Det er en koi, der har en hvid bundfarve med et rødt og sort mønster. De sorte pletter og mønstre kaldes sumi og begynder først bagved fiskens hoved. Der kan være stor forskel i mønstrenes intensitet og placering afhængigt af, hvilken blodlinje fisken kommer fra.

Varianten stammer sandsynligvis fra en parring af kohaku, der i 1914 førte til afkom med både hvidt, rødt og sort. Pudsigt nok blev de første regnet som fejlfarvede individer, der ikke skulle bruges til videre avl. I dag er denne variant en af de allermest populære.

Fisk-til-havedammen-Sanke-90cm
En meget stor Sanke – 90 cm
Fish-til-havedammen-Sanke-72
Sanke
Fisk ti havedammen doitsu sanke
Doitsu Sanke

SHOWA

Showa Sanshoku kaldes oftest bare for Showa. I modsætning til den mere feminine Sanke er Showa en fisk med sort bundfarve, hvor der er et mønster af røde og hvide pletter. Der skal være sort fordelt over hele fisken også i hovedet.
De første Showa blev produceret i 1927 ved en krydsning af Kohaku og Ki Utsuri.
I Japan bliver der arbejdet meget med blodlinjer, hvor man bl.a. forsøger at fremavle så store og imponerende fisk som muligt.

Fisk-til-havedammen-Showa-72
Showa
fisk til havedammen koi karpe showa koi varianter
Showa
Fisk-til-havedammen-Showa
Showa

GO SANKE

De tre varianter Kohaku, Sanke og Showa udgør de varianter der kaldes Go Sanke. Det betyder blot ”De tre familier” og her i vores sammenhæng, drejer det sig om de vel nok vigtigste og mest populære varianter af vores flotte koi.

ASAGI

Denne flotte variant er en af de ældste typer af koi. De første mørkeblå typer regnes for at være oprindelsen til flere af de mest kendte varianter af koi i det hele taget, f.eks. både Kohaku, Sanke, Bekko m.fl.
En Asagi er mørkeblå i grundfarven, hvor skællenes lyse kanter giver et tydeligt netmønster. Den har røde sider og ofte røde kanter på gællelågene. Toppen af hovedet er hvidt. Ofte har den røde baser på brystfinnerne. Grundtypen, der kaldes Konjo Asagi, er relativ mørk i grundfarven, mens Narumi Asagi er lysere og den har for det meste mere klart hvidt på hovedet. De meget røde former kaldes Hi Asagi.
Når vi nu kigger på denne type koi, dukker Shusui også op. Her drejer det sig om en Doitsu, altså mere eller mindre skælløs type af Asagi. Derfor har den kun en række mørkeblå skæl langs med ryglinjen. Herudover minder farvernes placering helt om dem, du finder hos Asagi.

koi til havedam asagi koi varianter
Asagi
Fish-til-havedammen-kanoko Asagi
Kanoko Asagi
Fish-til-havedammen-Asagi
Asagi
Fisk til havedammen Asagi Red Blotch
Asagi “Red Blotch”
Fisk til havedammen Narumi Asagi
Narumi Asagi
Fisk-til-havedammen-Shusui
Shusui
Fisk-til-havedammen-Maruten-Hi-Shusui
Maruten Hi Shusui

YAMABUKI

Denne meget farvestrålende variant af koi dukkede op omkring 1947 og udover at Yamabuki er særdeles populær grundet dens kraftigt metalliske gule farve, er den blevet brugt som grundlag til en lang række andre varianter. F.eks. Gin Showa, Kin Ki Utsuri og Kikukoryu.
Navnet stammer fra den i Japan gammelkendte Ranunkelbusk (også kaldet japansk rose).
Ud over farven lægges der hos denne variant stor vægt på fiskens kropsform og dens vækstpotentiale. Yamabuki skal helst virke langstrakt med en rund kropsform.
Man ser ofte denne variant fejlagtigt bliver kaldt Yamabuki Ogon, men Ogon er en selvstændig variant i denne gruppe af koi.

Fisk-til-havedammen-Yamabuki koi
Yamabuki

PLATINUM

Platinum varianten kaldes også for Purachina og Platina Ogon, det sidste er strengt taget ikke helt korrekt, da Ogon er en selvstændig variant i denne gruppe.
Det er en relativt ny type af koi, som Setaro Hirasawa beyndte at opdrætte i 1965. Der ligger kun ganske få individer til grund for denne smukke variant.
Hos denne variant tilstræbes det med så ren hvid en farve som muligt. Særligt toppen af fiskens hoved skal være meget hvidt. Skælmønsteret skal være flot og regelmæssigt i udtrykket.
Fisken skal være fint langstrakt og med et rundt kropstværsnit.

Fish-til-havedamme-Platinum koi
Platinum

CHAGOI

Chagoi er tefarvede koi, der kan variere ganske meget i farven lige fra mørk kastanjebrun til meget lys. De har en smuk skæltegning, der giver et fint netmønster.
De er opstået i nogle af de tidlige blodlinjer af Ogon.
Chagoi er meget populære af flere årsager. Det er fisk med et godt vækstpotentiale og så bliver de ganske let håndtamme. Det skyldes sandsynligvis at de er særdeles grådige og ofte er de første der er klar til fodringstid. Under alle omstændigheder kan denne egenskab bruges i en gruppe af koi, der virker lidt for sky. Ofte vil en Chagoi eller to trække de andre fisk med sig og derved gøre dem mere tillidsfulde.

Fisk-til-havedammen-Chagoi - koi
Chagoi

UTSURIMONO

Er en gruppe af tofarvede koi med en tydeligt markeret og intens sort bundfarve. Vi kender dem i daglig tale som Utsuri. Hos disse varianter er det i særdeleshed farveintensiteten og en fin placering af de farvede felter, der lægges vægt på. Fiskenes brystfinner er også markeret med den flotte kontrast den dybsorte farve giver. Selve mønsteret på kroppen hos denne variant, skal gerne være rimeligt jævnt fordelt og danne en interessant tegning. Der skal også være sort på fiskens hoved.


Utsuri bliver løseligt oversat til ”refleksion”.
Du skal bemærke, at disse fisk udvikler farvetegningen i hele deres udviklingsperiode. Det er en af de varianter, der kan ændre sig allermest, mens de vokser sig store. Det gør det selvfølgelig lidt sværere at vælge lige netop det rigtige individ.

Fisk til havedammen Hi Utsuri  koi
Hi Utsuri

SHIRO UTSURI

Omkring 1925 dukkede denne flotte tofarvede variant op i Niigata regionen. Det er den mest kendte i denne gruppe af koi. Den fine kontrast mellem en dybsort bundfarve og det kridhvide mønster gør, at man virkelig lægger mærke til en Shiro Utsuri, når en flok koi svømmer rundt i havedammen.
Kig efter fisk med klart definerede farve og skarpe grænser mellem det sorte og hvide.

KI UTSURI

Ki Utsuri er den ældste af varianterne blandt Utsurimono. I det hele taget er den, sammen med Asagi, en af de først kendte varianter. Det drejer sig om en sort og gul farvevariant af koi.
Den stammer tilbage fra 1920, men desværre er tidligere tiders meget smukke og klart definerede individer forsvundet fra de forskellige farme. Derfor ser man i dag oftest fisk med et skær af orange og en noget matsort grundfarve. Det kan blive meget spændende om fremtidigt avlsarbejde kan frembringe rigtigt intenst farvede koi med en god kropsform.

HI UTSURI

Hos denne variant er det, som navnet indikerer, den røde farve, der er i kontrast til den sorte.
Der bliver lagt vægt på en så dybrød nærmest kirsebærfarvet markering på en dybsort bundfarve. Der må ikke være hvidt på fiskens bug. Hos denne variant er der blevet lavet et stort avlsarbejde og det har givet nogle Hi Utsuri med både meget smukke farver og et virkeligt stort vækstpotentiale. Der har f.eks. været flere individer på over en meter i længden på japanske udstillinger.

Fisk-til-havedammen-Shiro-Utsuri koi
Shiro Utsuri
Fisk-til-havedammen-Ki-Utsuri koi
Ki Utsuri
Fisk til havedammen Hi Utsuri 35 koi
Hi Utsuri

HIRENAGA

Hirenaga koi kalder vi Sommerfuglekoi i Danmark. Ordet kommer af en sammentrækning af Hire = ”finne” og naga = ”lang” altså langfinnede koi. Man ser dem også omtalt som ”Long fin” og ”Butterfly”.
Det er en variant med en lang historie og særligt i Kina, hvor man i århundreder har holdt forskellige mere eller mindre modificerede dyr, har de været populære.
Der er dog nogle enkelte japanske farmere der går op i seriøst opdræt af Sommerfuglekoi.
I vores del af verden er de meget populære og specielt blandt kvindelige koi-entusiaster er de værdsat.
Man kan finde dem i alle mulige klassiske varianter og de giver bestemt en ekstra dimension til en flot samling af koi i havedammen.

fisk havedam koi karper hirenaga hariwake
Hirenaga
fisk havedam koi karper sommerfuglekoi
Hirenaga
fisk havedam koi karper sommerfuglekoi hirenaga
Hirenaga

KOI ORDBOG

Når du kigger på virvaret af japanske navne på varianter, så er der et par typer der går igen i begyndelsen af variantsnavnet og det er:

DOITSU

Her drejer det sig om mere eller mindre skælløse koi, dvs. der kan ses en skælrække hen langs ryggen og det samme kan gøre sig gældende på fisken side.
Her i Europa kender vi læderkarper, der er en helt skælløs form af naturlige karper og spejlkarper, der kun har få store skæl.
I 1904 blev der for første gang importeret nogle spejlkarper til Japan. På universitet i Tokyo blev disse krydset med Asagi varianten, da de europæiske karper havde ry for en rigtig god vækst og for at være meget hårdføre. Dette var grundlaget for de første Shusui og i det hele for alle Doitsu varianterne.

GINRIN

Kinginrin bliver oftest oversat til ”funklende skæl” og betegnelse diamantskæl ses også i forbindelse med Ginrin.

Igen er det en type koi, der er opstået i Niigata regionen. Der findes flere forskellige former for Ginrin, alt afhængigt af måden de enkelte skæl ser ud på og placeringen af de reflekterende områder.
Så når du støder på en koi, hvor navnet begynder med Ginrin (Gin), så er det en af de iøjnefaldende typer med diamantskæl.

Når du læser om koi og besøger os her i Super Koi, så vil du jævnligt støde på nogle japanske ord. Her er et par stykker du ofte ser og de kan være praktiske:

AkaRød
ShiroHvid
KiGul
OrenjiOrange
HikariSkinnende
KinGuld
GinSølv
Tosai1 – årig
Nisai2 – årig
Sansai3 – årig
Yonsai4 – årig


HVOR MANGE KOI-VARIANTER FINDES DER?

Der findes en række grundformer af koi-varianter og så dukker der jævnligt nogle nye varianter op, efterhånden som de japanske producenter får lavet forsøg med at blande forskellige linjer og genpuljer. Du vil ofte se nogle ret fantasifulde navne, som hvis de bliver oversat, ikke altid giver den helt store mening. Det kendes selvfølgelig fra alle mulige andre opdrætssammenhænge. Tænk blot på navnene opdrættere af akvariefisk påhæfter fremavlede varianter af Diskosfisk.
Derfor vil du kunne finde omkring 200 forskellige typer af koi. Der er selvfølgelig mange, der aldrig bliver etableret i særligt godt i hobbyen, da mange havedamsejere og koi entusiaster foretrækker de gammelkendte og veletablerede former.

Kom ind og besøg Super Koi – her kan du opleve Danmarks vel nok største udvalg af japanske kvalitets koi. I ro og mag kan du hente inspiration fra vores udstillinger og besøgshaver – og ikke mindst nyde synet af en masse flotte koi og andre havedamsfisk.

På vores webshop koishopper finder du et stort udvalg af kvalitets koifoder