Sådan laver du en naturdam i haven

Mange naturlige vandhuller er forsvundet i naturen. Derfor er vand i private haver med til at give dyrelivet og dermed biodiversiteten en hjælpende hånd

Alle kan bidrage til at øge biodiversiteten. En lille naturdam hjemme i haven kan gøre underværker for dyrelivet.

naturdam med planter biodiversitet
En naturdam skal have masser af planter
naturdam med sten og svampe og planter
I naturdammen har naturen mere frit spil
naturdam i super koi
En naturdam i Super Kois udstilling

Skab en oase for dyrelivet

Hvis du vil du sikre, at din have er egnet for dyr og insekter, så er første skridt at sikre adgang til vand. Alle dyr har brug for vand og med en lille naturdam, laver du en oase for dyrelivet.

Du vil hurtigt opleve, at dyrelivet tiltrækkes af vandet. Firben, frøer, tudser og vandsalamandere dukker op og vil trives ved dammen. Fugle kommer for at drikke og bade og du vil opdage de mange insekter, som sværmer ved dammen. Dyrelivet giver mulighed for gode natur oplevelser. Du kan se haletudser, der bliver til frøer, skøjteløbere på vandet og de flotte farverige vandnymfer og guldsmede.

haletudser i naturdammen biodiversitet
Haletudser i naturdammen. Følg med i deres udviklinger til frøer
Padder i havedammen butsnudet froe
Butsnudet frø – kan du også opleve ved din naturdam
guldsmed ved vandloebet
Vandnymfe på besøg ved vandløbet i haven

Når du skal i gang med at anlægge en havedam til at fremme naturen i din have, er det vigtigt den bliver placeret et godt sted. Har du allerede en flot anlagt have og måske også allerede en fin havedam, hvor du har smukke fisk som koi og guldfisk. Så skal du finde et andet rum i din have, hvor du kan lade naturen udfolde sig lidt mere.

Naturdammen må gerne få godt med sol, så vandtemperaturen kan komme i vejret om foråret. Når vi snakker naturdamme, er der nogle lidt andre ting i spil, end når det drejer sig om en fiskedam.Du behøver ikke den helt store dybde og arealet behøver heller ikke at være specielt stort, for at sådan en dam kan gøre stor nytte og give underholdning og glæde i haven.

Byg naturdammen op i tre niveauer

Start med at vælge et passende sted og lav en udgravning, der gerne må have tre forskellige niveauer. Et område med en dybde på 20 – 30 centimeter, hvor der kan være masser af planter og vandet hurtigt kan blive opvarmet til glæde for insekter og padder.

Det næste område kan have en dybde på 40 – 50 cm. Her vil der være plads til nogen kraftigt voksende planter og måske nogle store sten og evt. nogle grene. Det kan f.eks. være nogle flotte døde egegrene. De kan holde i mange år og sådan nogle grene er gode solpladser og giver også dyrene mulighed for at komme op af vandet, hvis der er behov for det.

Det tredje område må gerne være 80 – 100 cm dybt. På den måde kan en masse smådyr og evt. også nogle padder overvintre rimeligt sikkert i dammen. Det er også her du kan placere en flot Hvid Nøkkerose, der giver skjulesteder til dyrene og skygge på varme solskinsdage.

Om du vælger at lave dammen som tre trappetrin eller du hellere vil have tre zoner med det dybeste i midten, er selvfølgelig en smagssag. Det er ikke svært – sådan laver du en naturdam.

naturdam med planter
Byg din naturdam op i tre niveauer for at få de bedste vilkår for dyrelivet
froe kigger frem i naturdammen
Følg dyrelivet i naturdammen og få gode natur oplevelser
Lille naturdam med vandplanter
En naturdam er fyldt med planter, som giver god vandkvalitet for dyrene

Brug en miljøvenlig EPDM gummifolie med lang levetid

Når du har fået lavet gravearbejdet, så fjern evt. småsten og andre ting, der kan være til gene for gummidugen på længere sigt. Brug en fiberdug som underlag og læg så gummidugen ud i det gravede hul. Husk at have dug nok til at lave en god og sikker afslutning af kanten. Brug kun EPDM-gummifolie, da det ganske enkelt er det bedste og mest miljøvenlige, der findes.

Her på vores webshop koishopper.dk finder du alt, du skal bruge til at etablere en naturdam.

Sten ved naturdammen

Der må gerne placeres nogle bunker af marksten eller granit rundt omkring i dammen. Større sten der rager op, er yndede solpladser for både frøer og insekter og sten akkumulerer varme og er med til at skabe det mikroklima, som mange af vores dyr gerne vil have.

Skovfirben nyder varmen på sten ved naturdam
Skovfirben nyder varmen fra stenen ved naturdammen
tudse på sten ved naturdam
Hold øje med de forskellige tudser og frøer ved din naturdam
naturdam med sten og svampe og planter
I naturdammen har naturen mere frit spil og det gavner vandkvaliteten

Jord og vand ved naturdammen

Allerede nu kan du overveje, om det opgravede materiale skal køres væk eller evt. bruges til en lille bræmme eller stenhøj i forbindelse med dammen. Der kan skabes nogle meget fine levesteder ved at kombinere de tørre og lune områder, som sådan en forhøjning kan give, med vandmiljøet i dammen. Læg f.eks. et lag næringsfattigt grus ovenpå det opgravede, for her kan du så så og plante nogle af de allerbedste arter til sommerfugle og andre insekter.

Hvis du har adgang til regnvand, så er naturdammen det rigtige sted at bruge en del af det. Det er normalt meget næringsfattigt og derfor vil det være lettere at undgå irriterende alger i opstartsfasen.

Så er du ved at være klar til at plante din nye naturdam til.

Læs mere om planter til naturdammen her

Hvad med teknik og naturdam?

Til denne simple form for naturdam er der ikke behov for teknik. Når planterne først får godt fat og det myldrer med vandlopper og andet liv i vandet, så vil du kunne nyde helt klart vand og masser af liv i dammen. Det skyldes ganske enkelt, at planterne forbruger de frie næringsstoffer og Cyclops og dafnier lever af de svævende grønne alger (planteplankton). Som udgangspunkt er det jo ikke naturligt at benytte sig af teknik, når vi nu arbejder med en naturdam. På den anden side kan det godt lade sig gøre, så længe du holder dig til en beskeden vandbevægelse

Vandløb

Hvis du f.eks. gerne vil kombinere din naturdam med et lille vandløb, så kan det sagtens lade sig gøre. Her findes der mange forskellige mindre systemer, der kan løse opgaven.
Hvis du gerne vil læse noget mere om anlæg af havedam i traditionel forstand, så kig her:
Sådan laver du en havedam
Der kan du finde masser af gode råd om anlæg i det hele taget og også finde nogle forslag til, hvordan du kan lave en kant på din dam.

Her finder du en vejledning i, hvordan du laver et vandløb.

vandloeb med natursten i super koi
Et vandløb bygget op med natursten. Dette løber ned i en havedam
vandloeb med gul engkabbeleje i super koi
Dette vandløb er bygget op med både natursten og granit
baekloeb med gingko biloba og liljekonvaller
Brug planter til at skabe en stil og stemning ved dit bækløb

Hvad med fisk og naturdam?

Når vi snakker naturdamme og biodiversitet, så er det vigtigt, at du ikke sætter nogle fisk ud i din dam. Fiskene vil æde det dyreplankton, der er med til at holde vandet klart. De vil også æde frøernes haletudser. Skrubtudsernes haletudser er let giftige og smager tilsyneladende heller ikke godt, for dem lader fiskene oftest være. Salamandernes larver er meget udsatte, når der er fisk i dammen. Specielt Stor Vandsalamander, hvis larver ofte svømmer oppe i vandet, har problemer med at leve sammen med fisk.Tænk også på de mindre damme og småsøer du kender i naturen, hvor der er en rig fauna, der vil du ikke finde fisk.

Så konklusionen er: undlad fisk i din lille naturdam i haven. Hold derimod dine fisk i en havedam, der er planlagt og anlagt til formålet. Så har du også en undskyldning for at have mere end en dam i haven!

havedam med japanske koi
Den store havedam med japanske koi nydes fra terrassen
lille havedam med fisk
En lille havedam med guldfisk og enkelte koi kombineret med vandløb
udendoers havedam fra super koi
Brug sten til at forme havedammen og brug planter til at skabe stemning

Når du kombinerer vand, sten, nektarplanter, læ for vinden og en solrig plads, vil give plads til et spændende mylder af liv i din have. Håber du har fået inspiration om viden denne artikel “sådan laver du en naturdam”.

alt til vand i haven i webshop

Vil du læse mere om emnet?

Vand i haven – på den nemme måde