Vintersikring af havedam

Vejrudsigten har stået på frost i et stykke tid og der kan sagtens komme mere – så det er nu, du skal give din vintersikring et lille eftersyn.

Det er vigtigt, at du tjekker, at der er fri passage i din luftslange. Temperaturforskelle kan skabe lidt kondens og i værste tilfælde fryse din luftslange til. Hvis den er frosset til, så tag den ind og tø den op – eller udskift til en anden imens.

Vintersikring af havedammen
Du skal huske de rigtige forberedelser, når vi en gang i mellem har vintervejr i Danmark

Har du ikke fået lavet vintersikring af din havedam?

Det er vigtigt, at du sikrer, at vandoverfladen på din havedam ikke fryser helt til. Din havedam er stadig biologisk aktiv og der dannes giftige gasser, som ikke kan slippe væk. Det er farligt for dine fisk.

Derfor skal du have udstyret klar, så du kan holde en våge i isen. Der findes flere muligheder.

3 små tips til vintersikring til havedamme, hvor der er fisk i

Ishætte – isfriholder

For at holde en våge åben i isen, kan du bruge en såkaldt ishætte. Det er en flyder lavet af styropor og den fungerer bedst sammen med en luftpumpe. En ishætte vil være effektiv ned til ca. – 10 ⁰C

IceFree 4 Seasons – isfriholder

En anden mulighed er en lille cirkulationspumpe monteret under en flyder, en såkaldt IceFree 4 Seasons. Her pumpes der en passende mængde vand op under flyderen i vandoverfladen og der holdes på den måde et område åbent for is. IceFree 20 vil kunne virke ned til ca. – 20 ⁰C. Det smarte ved denne løsning er, at du også kan bruge den om sommeren som springvand, som ilter vandet i varmen. 

Begge disse løsninger øger sikkerheden betragteligt, de er billige i anskaffelse og bruger kun ganske lidt strøm.

Biologisk filtrering

En rigtig god mulighed for både at holde en våge åben i havedammen og samtidigt sørge for en biologisk filtrering i vinterperioden, hvor man jo ofte slukker for det egentlige filtersystem er OxyTex fra Oase.

Det er et effektivt supplement til et eksisterende filtersystem i sommerperioden, men også en god og effektiv måde, at sørge for en biologisk omsætning i vinterperioden.

Dette må du aldrig gøre

Er uheldet ude, så må du aldrig slå hul på isen, da dette kan forårsage chokbølger i vandet, som kan stresse dine fisk – eller i værste fald slå dem ihjel. Brug i stedet for varmt vand til at lave et hul i isen.

Læs mere om vintersikring til din havedam

Her finder du de forskellige løsninger til vintersikring af havedam > SE HER <