Skal du holde ferie fra havedammen?

Hvis du skal afsted på ferie i et par uger, så kan du med lidt god forberedelse sikre din havedam – og især dine fisk. Der kræver kun en lille indsats, så du kan holde ferie uden at bekymre dig om din havedam. Læs disse gode råd om havedammen, når du skal på ferie.

Teknikken i havedammen

Rens dit filter og tjek din UV-pære, så du sikrer dig, at teknikken kører på højtryk, imens du er afsted.

Det er en god idé at tilslutte en luftpumpe, så du sikrer, at iltniveauet er tilstrækkeligt til dine fisk i sommervarmen. Ikke mindst som nødhjælp i tilfælde af akut iltmangel, hvis du er så uheldig, at cirkulationspumpen til filtersystemet går i stå. 

Undgå at bruge vandplejemidler lige inden ferien, da det kan belaste dit filter unødigt.

Oase filter ved lille dam
Oase filter og pumpe ved lille havedam

Fiskehejren …og andre uønskede gæster i havedammen

Hvis du bor i område, hvor du kan få udfordringer med fiskehejren eller andre uønskede gæster i havedammen. Så sørg for at sikre din havedam så godt som muligt, inden du tager afsted.

Du kan f.eks. bruge et net over dammen – det kan mindske risikoen for, at dine fisk bliver taget. En del af vores kunder har gode erfaringer med at bruge Veldas produkter som f.eks. en uro ”Heron Stop spinner”, som hænges op ved dammen eller en lysreflekterende kugle ”Heron Stop Reflector” der glider på vandet. Det er en simpel og billig metode, som du kan prøve. Det er meget forskelligt, hvad der virker.

Hvis du skal have nye fisk, så vent med at købe dem til efter ferien. Det er vigtigt, at du er hjemme, så du kan have styr på karantæne og holde øje med deres trivsel. 

gode råd om havedammen når du skal på ferie
Forskellige koi i forskellige farver og arter til havedammen

Fodring af dine havedamsfisk

Det kan være en god idé at investere i en foderautomat. Det er bedre for dine fisk og din vandkvalitet, hvis du fodrer flere gange dagligt i mindre portioner. Det er bedre for fiskenes fordøjelse og så spiser de op, så du undgår unødig forurening af vandet.

Det gør det også nemmere for dig at tage på ferie uden at skulle bekymre dig om fodring af dine fisk.

Her kan du se foderautomaten fra Aqua Forte, hvor der følger en foderring med eller foderautomaten fra Velda – en anden mulighed er foderautomaten fra Pond Team, som du kan se her

foderring til koi og foderautomat
Brug gerne en foderring sammen med foderautomaten. Det sørger for, at foderet bliver hvor det skal og ikke går til spilde

Det er en god idé at lave en aftale med en nabo, om at holde lidt opsyn med din havedam. Hvis naboen også kan hjælpe med de daglige fodringer, så er det en god idé at lave afmålte portioner klar – f.eks. i små engangsbægre. Det er en ”klassiker”, at fiskesitteren synes, at det er så hyggeligt og fiskene tigger om mere mad. Så er der fare for overfodring og et tilstoppet filter.

Fortæl evt. naboen, at det mad, som ikke bliver spist indenfor 5 min., skal tages op igen.

Hav evt. nogle ”godbidder” til rådighed, som naboen kan hygge fodre med, som lidt ekstra snacks til fiskene. Disse snacks fra Evolution Aqua er en god mulighed.

Hvis naboen ikke har erfaring med havedamme og fisk, så er det en god idé at lave en aftale med en anden ”havedamsentusiast”, om at fungere som ”tilkaldevagt” i nødstilfælde. Så kan du måske tilbyde samme tjeneste den anden vej. Det kan være en fin byttehandel.

Gode råd om havedammen når du skal på ferie
Guldfisk fås i mange forskellige farver – her gule guldfisk og shubunkin i havedammen

Eftersyn af havedammen efter ferien

Når du er hjemme igen efter ferien, så giv dine fisk og teknikken et grundigt eftersyn.

Rens filteret og skift evt 30% af vandet, hvis det trænger.

Hvis du er vant til at lave målinger af dit vand og holde øje med vandkvaliteten, så kan du tjekke de vigtigste værdier.

Kig dine fisk efter, så du kan se, om de trives.

…og husk din byttehandel med den anden havedamsentusiast…hvis du lavede en aftale som “tilkaldevagt”.