Rengøring af havedam i foråret

Forårsklargøring af havedammen er sæsonens kickstart. Det kribler i fingrene efter at komme ud i haven og få gang i sæsonen. Men vent til temperaturen er rigtig og dine fisk er vågnet fra vinterdvalen.

lille havedam klar til rengoering
Lille havedam klar til forårs rengøring

Fodring af fisk starter først ved stabile 10°C

Undgå at ”prikke til fiskene” – de er ikke vågnet helt fra vinterdvalen endnu, det kan stresse dem unødigt. Vent med at fodre – også selvom fiskene begynder at blive lettere aktive. Vores anbefaling er, at du først starter fodring, når vandet igennem et stykke tid har haft en stabil temperatur på ca. 10°C.

Opstart af havedamsfilter ved ca. 5-6oC

Når vandet ligger stabilt på ca. 5-6o varmt, så bør du starte dit filter op. Nogle vælger dog at lade deres filter køre vinteren over. Men den lave temperatur reducerer den gavnlige bakteriekultur. Vi anbefaler derfor altid at tilføre Biostart med gavnlige bakterier hvert forår, da det sætter gang i nedbrydningsprocesserne. Det er med til at sikre en sund og effektfuld bakteriekultur. Hvis du har en UVC-enhed i din havedam, så sluk for den i ca 24 timer efter, du har tilført Biostart.

Rengøring af havedammen – vent til vandet er varmere

Hvis du har lavet en god vinterklargøring og gjort din havedam rent efter løvfald, så bør din havedam ikke være særlig beskidt på bunden. Hvis du har behov for at rengøre bunden med en bassinstøvsuger, så bør du også vente. Det stresser fiskene unødigt og det er ikke en risiko, som er værd at tage. Så vent med den store rengøring til vandet er blevet lidt varmere (ca. 10°C) og dine fisk er begyndt at være lidt aktive.

Havedam med bobleplast
En af de store havedamme hos Super Koi afdækket med bobleplast


Dette kan du gøre nu – inden foråret for alvor sætter igang:

  • Fjern evt. døde fisk og råddent plantemateriale.
  • Giv teknikken et eftersyn. Tjek om dit UVC-rør skal udskiftes – det bør skiftes 1 gang årligt og foråret er den bedste tid. Husk også at rengøre selve UVC glasset.
  • Er der andre reservedele, du skal bruge – såsom pakninger, slanger og rør?
  • Hvor gamle er dine filtersvampe? Du får en bedre sæson med renere vand, hvis du skifter filtersvampene, når de trænger.
  • Har du biostart, bassinstart og opstartsfoder klar? Ellers kan du vælge at bestille det hjem nu – men vent med at bruge det.
  • Har du trådalger, så kan du fjerne dem med håndkraft, en rive eller lignende. Du kan også gøre leveforholdene for algerne dårlige ved bedre forbedre vandkvalitet eller ved at optimere filterprocessen. Her kan du bruge midler som SK60 og SK80 – de forbedrer vandkvaliteten og filterprocessen. Det giver sværere betingelser for trådalger – og dit vand bliver mere klart. Vi anbefaler, at vandet skal mindst være 6° – men jo varmere vand, jo større effekt, når du anvender midlerne.
  • Hold øje med vandtemperaturen – så du er sikker på, at temperaturen er helt stabil, inden du går i gang. Du kan bestille termometer her på koishopper.

Det er en god idé at få bestilt delene hjem – men vent lidt endnu med forårsklargøring af havedammen.

Nyttig viden om havedammen

Her under ”Nyttig Viden” finder du en mere uddybende vejledning om forårsklargøringen.

I vores webshop: Koishopper.dk kan du bl.a. finde:
Dine filtersvampe
Dit UVC-rør
Gode tilbud på forårspakker

Termometer til havedammen