Uønskede gæster i havedammen

Fiskehejren i havedammen udgør et meget almindeligt problem for havedamsejere. Den lever som bekendt hovedsageligt af fisk, men kan faktisk godt tage f.eks. mosegrise, og dem har vi ikke lyst til at have i nærheden af vores dam.

Det kan være meget vanskeligt at sikre sig fuldstændig mod denne effektive fisker. Hejrerne er i årenes løb blevet mindre sky og og territoriale, særligt bestandene i og omkring København.

Vil du sikre dig hundrede procent mod besøg af fiskehejren og andre uønskede gæster (katte, mink osv.), er du nødt til at have din dam helt overdækket af metalnet med en meget lille maskestørrelse. Man kan sammenligne det med at holde fugle i en voliére, dem beskytter man også, så godt man kan mod rovdyr. Det er nu nok de færreste, der synes at et fintmasket metalnet er særlig dekorativt, og derfor må vi ty til andre metoder.

Anlæg af havedam

Når dammen anlægges, kan du forhindre hejrer og katte i at nå vandoverfladen ved hjælp af lodrette kanter i dammen. Et lavt vandspejl i forhold til bredden udgør en fysisk forhindring for rovdyrene.

De færreste katte går frivilligt i vandet og hvis dammen er dybere en 50-60 cm, kan hejren ikke bunde. Men det kan være vanskeligt at lave en flot dam med lodrette sider og en afstand til vandoverfladen på 60 cm. Mindre afstand vil selvfølgelig stadig give hejren problemer og selv 25 cm giver den en meget mindre aktionsradius.

Fiskehejre skræmmer

En effektiv hejreskræmmer der kombinerer lys, laser og lyd og holder hejre, katte og hunde på afstand. Ikke den billigste løsning, men nem og effektiv. Læs mere her og se kundernes anmeldelser af fiskehejre skræmmeren.

Fiske hejre skraemmer
Fiskehejre skræmmer med lys, lyd og laser.

Indhegning havedammen med fiskesnøre

Lodrette pinde (bambus virker fint) stilles op hele vejen rundt langs bredden og snører spændes ud imellem dem hhv. 20, 40 og 60 cm over jorden. Hejrerne lander på jorden ved siden af dammen, og bliver så standset af hegnet. Mange steder virker dette ret effektivt. Pas på ikke at snuble over linerne.

Elektrisk hegn mod fiskehejre

Samme princip som fiskesnøren, men med el-hegn får hejren og katten et ordentligt rap og vil forhåbentlig aldrig vende tilbage. Synsmæssig ikke den pæneste løsning.

Fiskehejre i plastik

Opstilling af en eller flere naturtro plastichejrer virker nogle steder, da nogle hejrer stadig er territoriale og vil opfatte dammen som optaget. Det virker ikke alle steder, men er en beskeden investering i forhold til at miste sine fisk. Plastichejrerne skal holdes fri for alger og andet smuds, og skal flyttes jævnligt for at beholde deres virkning. I nogle damme har plastic attrapper af både hvide og sorte svaner vist sig at have en god effekt.

Se den her i vores webshop

Simple og dekorative skræmmere

Heron stop spinner til ophæng

Heron stop spinner
Dekorativt ophæng som skræmmer hejren

Den særlige form laver en masse reflektioner af lyset og bevægelserne fra ophænget, bliver hejren bange for. Den er lavet af skinnende rustfrit stål og i midten er der afbilledet et øje. Den er nem at montere – du skal blot binde en snor igennem løkken og hænge den op tæt på eller over dammen.

Se den her i vores webshop

Heron Stop Reflector – lysreflekterende kugle

Den sølvfarvede kugle glider rundt i dammen og “glimtrer”. Motivet på kuglen efterligner rovfugle øjne. Det forvirrer og skræmmer hejren, så den ikke tør hente fisk i din havedam.

Heron stop reflector
Sølvfarvet kugle som bevæger sig rundt i havedammen og skræmmer hejren

Inden du lægger kuglen i havedammen, så bind en snor i løkken om et lod eller en lille sten, så blæser den ikke væk. Du kan også vælge at hænge kuglen op over eller nær ved dammen. Har du en stor dam, så kan du have flere kugler i for at dække hele området.

Se den her i vores webshop

Plastikfisk

Her opfordrer man hejren til at tage en let tilgængelig fisk tæt ved vandoverfladen, men da den sidder fast, skulle hejren gerne blive så træt af problemerne, at den finder nye jagtmarker. Denne er nok ikke den løsning, du skal satse på, hvis du er glad for dine fisk.

Sprinklersystem

Et sprinklersystem styret af en bevægelsesføler overrasker med både lyd, bevægelse og pjaskende vand, som kan skræmme både hejrer og katte væk fra dammen. Er ret effektivt. Problemet med denne løsning er, at de billige modeller har det med at springe læk og så løber vandregningen derud af.

Aktivitet i haven

Aktivitet i haven begrænser antallet af ubudne gæster, men om sommeren dukker både hejrer og katte ofte op ved solopgang, hvor de færreste er aktive i haven. Nogle haveejere lader derfor deres hund overnatte ved dammen.

Hund ved koi havedam
Hund der hilser på koi i havedammen

Hvis du har problemer med fiskehejren i havedammen, så kig gerne ind til os i Super Koi og se de forskellige muligheder for at holde fiskehejren væk.