Guide: 5 gode råd til havedammen i sommervarmen

I takt med at temperaturen stiger, så stiger aktiviteten i havedammen for alvor. Fiskene bliver mere aktive og kræver mere fiskefoder. Iltindholdet i vandet falder – det kan endda falde drastisk, hvilket kan være fatalt for dine havedamsfisk. Algerne trives og der kommer mere pres på filteret.

Der er nogle ting, du skal holde øje med – og der er masser af hjælp at hente for at lette arbejdet.

florida kornel ved havedammen WEB
Havedammen i sommervarmen

Her får du 5 gode råd, som hjælper dig og havedammen i sommervarmen

Iltning af vandet. Hold øje med, at dine fisk får ilt nok. Jo varmere vand, jo mindre iltindhold. Især iltkrævende fisk som stør og emder. Overvej om du skal bruge en luftpumpe til at holde iltindholdet oppe i din havedam. Få gode råd om iltning og luftpumper her i vores guide.

Foder –  fiskenes stofskifte kører på det højeste i varmen. Jo varmere vand, jo mere spiser dine fisk. Det betyder, at de omsætter foderet i højere grad. Derfor er det oplagt at skifte til noget vækstfoder. Det giver sundhed, vækst og flotte farver – og fiskene bliver mere modstandsdygtige. Se filmen hvor Per fortæller om fodring i varmen. Hold øje med, at dine fisk spiser op, så det ikke belaster vandkvaliteten. 

Vandkvalitet – pollen eksploderer i denne tid og nogle steder efterlader det et lag af pollen i havedammen. Det problem kan en overfladeskimmer løse. Det er nemt og effektivt til at holde overfladen pæn og ren. Hvis du ikke fjerner skidtet fra overfladen, så synker det til bunds og bliver nedbrudt til næringsstoffer, som fremmer algerne. Læs vores guide om overfladeskimmere.

Vandskifte – det er godt for fiskene og vandkvaliteten at skifte 25-30% af vandet. Når du alligevel skal vande haven, så brug noget af vandet fra havedammen. Det er næringsrigt og godt for planterne i haven. Og så kan du bruge det friske vand fra hanen til vandskifte i havedammen i stedet for.

Filter – det er nu, din UV skal præstere maksimalt. Tjek at UV-røret stadig virker optimalt eller overvej at udskifte det. Rens dit filter for de døde alger – ellers kan de være føde til næste bølge af alger i dit vand. 

Vi håber, at du fik glæde af vores “5 gode råd til havedammen i sommervarmen”.

Besøg Super Koi og få flere gode råd. Du kan også finde masser af andre gode råd her under “Nyttig Viden”.

Vores webshoper Koishopper.dk er altid åbent og her kan du finde pumper, UV rør og alt andet til havedammen.