Guldfisk i haven

Guldfisken er en af de mest populære og bedst egnede fisk i havedammen. Det er en kulturvariant af den asiatiske sølvkarusse (Carassius auratus), som er blevet opdrættet i Kina i over et tusind år. De første guldfisk kom til Danmark allerede i 1700-tallet, og den har været populær både som akvariefisk og i vores havedamme lige siden, fordi den er flot og farverig og let at holde. Den stiller ikke særligt store krav til dammens størrelse, og den kræver ikke så højt et iltindhold i vandet som mange andre arter.

Pasning af guldfisk

Guldfisk kan holdes i damme på få hundrede liter og opefter, man skal blot sikre sig en dybde på mindst 80 cm, så man undgår bundfrysning om vinteren. Arten trives bedst i en lille stime på mindst 10 individer og gerne flere, hvis pladsen rækker til det. Guldfisk er for så vidt altædende, men selvfølgelig trives og vokser de bedst, når de bliver fodret korrekt. Der findes mange slags velegnet foder i handlen, men for at fastholde og fremhæve fiskenes flotte farver, bør foderet indeholde stoffer, der naturligt fremmer farverne.

Yngel af guldfisk

Guldfisk er ganske lette at få til at yngle og det er da også den art, der oftest ses unger af i havedammen. Fiskene går i leg ved en vandtemperatur på ca. 20 °C, og hvis der er godt med planter, som ynglen kan gemme sig i, skal der nok overleve en hel del unger. Ofte farver ungfiskene først ud efter 2 – 3 år, og enkelte vil forblive mørke på grund af sollysets lave intensitet her i Danmark. Selvom vi regner guldfisk for at være en af de mindre arter, kan den blive over 50 cm og veje over 3 kg! I havedammen bliver den som regel kun godt 20 cm.
I Danmark findes guldfisken mange steder i naturen som følge af udsætninger. Mange mennesker kan ikke få sig selv til at aflive overskydende yngel og sætter dem ud rundt omkring. Da den ikke er naturligt hjemmehørende i Danmark, må den selvfølgelig betragtes som uønsket, og den kan gøre stor skade på vores, i forvejen truede, bestande af padder.

Varianter af guldfisk

Der findes et meget stort antal varianter af guldfisk. De varier både kropsform, farver og mønstre. Her blot de mest almindelige:

Almindelig guldfisk – En variant med en kropsform som en karusse og med farver, der varierer fra gult til rød ofte med nogle sorte tegninger. Fiskene skal helst være ensfarvede og gerne have et metallisk skær.

Komet-guldfisk – En slank, oftest rødlig, variant med en meget lang rød eller hvid halefinne.

Sarasa-guldfisk – Er kendetegnet ved en hvid bundfarve med et rødt mønster. Fiskene er meget synlige i havedammen og farverne skal derfor være så klare og dybe som muligt.

Shubunkin – Er en meget spraglet variant. Der forekommer både blå, røde, hvide, gule, orange og sorte nuancer. De mest eftertragtede typer har en overvejende blå bundfarve. Ofte har fiskene ingen skæl, hvilket giver nogle meget veldefinerede farver.

Slørhaler – Ved et intensivt avlsarbejde er der fremkommet en masse forskellige varianter af slørhaler. De er kendetegnet ved en meget kortere og mere plump kropsform end andre guldfisk, de har tit dobbelte halefinner og abnorm hudvækst ved og på hovedet. Slørhaler skal passes som almindelige guldfisk, dog skal man være opmærksom på, at de ikke er særligt vinterhårdføre, så det er bedst at tage dem ind om vinteren.

På koishopper kan du finde alt til guldfiskefoder

Læs også om de andre fisk i havedammen