Skildpadder i Superkoi

Nu hvor terrapiner ikke er lovlige, at handle med, holder vi selvfølgelig ikke disse skildpadder mere her i Super Koi. Så skildpadden på billedet har vi ikke mere.
Vores lille vejledning kan stadig bruges, hvis man har lyst til at  forsøge sig med Europæisk Sumpskildpadde (Emys orbicularis).

Vi bliver tit spurgt om, hvorvidt skildpadder kan trives sammen med fiskene man har i sin havedam og her må man sige at det langt hen ad vejen sagtens kan lade sig gøre. Selvfølgelig skal fiskene lige vænne sig til de nye beboere og der kan da også blive snuppet en fisk i starten. Fisk er jo en del af skildpaddernes naturlige føde.

Hvis man vil forsøge sig med disse sjove og interessante dyr i sin egen have, er der nogle ting man skal sørge for er i orden. Skildpadderne er nogle udbryderkonger og derfor skal der være hegnet rundt om dammen på forsvarlig vis. For så vidt trives dyrene bedst i damme med naturlig bund og derfor er en lerbund bedre end en foliedam. Men de fleste har selvfølgelig anlagt deres havedam med en foliedug og her skal man være opmærksom på, at skildpadder er stærke dyr, der evt. kan lave skader på folien. Dette gælder oftest hvis man anvender en PVC-folie, der dybest set ikke er velegnet til havedamme i det hele taget. Er der evt. steder man mener, der vil blive udsat for særligt stor belastning og slidtage, kan man ganske enkelt klæbe et ekstra lag gummifolie fast og på den måde lave en fornuftig sikring.
Der må ikke være for stejle kanter, da skildpadderne rent faktisk kan drukne i visse tilfælde, når de ikke kan kravle op ad dammens glatte sider. Sørg for at der er nogle genstande dyrene kan bruge til at give fodfæste, så de kan komme op af dammen.
Dyrene er glade for solskin og de har godt af det naturlige UV-lys de kan få udendørs. Der skal derfor være egnede steder hvor de kan ligge og sole sig. Selvfølgelig skal de også kunne opsøge skygge, når det bliver for varmt og forskellige skjulesteder giver dem den fornødne tryghed.

I en dam med en god dybde (mindst 1 meter) kan skildpadderne gå i dvale om vinteren. Deres stofskifte bliver så lavt, at de kan overvintre på bunden af dammen. Desværre vil man kunne opleve, at nogle individer drukner om vinteren, hvilket må tilskrives de unaturlige forhold en kunstigt anlagt dam trods alt er.

Skildpadderne er altædende og de kan være hårde ved dammens planter, der ud over at kunne blive ædt også let kan blive revet op fra bunden. Hvis man har snegle, muslinger, vandinsekter, haletudser, frøer, krebs eller andre dyr, skal man være opmærksom på, at de bliver betragtet som føde.

Foderet til sumpskildpadderne kan bestå af fisk, vandinsekter, krebsdyr, regnorm m.m. Her kan man benytte en blanding af friske foderemner i kombination med frysetørret foder. De er f.eks. glade for både silkeorm og mysis. De tager også foderpiller til karper.

Det er ikke længere tilladt at importere rødøret terrapin til EU.  Der er selvfølgelig en god grund til, at man har stoppet importen af disse dyr og det er, at de bliver regnet for invasive og er uønskede i vores egen natur, hvor de selvsagt ikke hører hjemme. Så man skal huske på, at hvis man vil skille sig af med sumpskildpadder, så skal de afleveres til en godkendt modtager eller aflives hos dyrlægen. De kan gøre stor skade i vores natur, hvor de bl.a. æder vores, i forvejen, truede padder.  Mange steder i Danmark er der sat sumpskildpadder ud i naturen, fordi ejerne er blevet trætte af dem og det skal naturligvis undgås.

En virkelig spændende art er den europæiske sumpskildpadde (Emys orbicularis), der vel er den art, der passer bedst under vores himmelstrøg.

Emys

 

 

 

Ungt individ af europæisk sumpskildpadde