Diamantstør

Acipenser gueldenstaedtii

Størrelser på lager: ca. 90 meter

Diamantstøren (Acipenser gueldenstaedtii) – også kaldet russisk stør og den tyske betegnelse waxdick.

Det er næsten som at have en dinosaurus i sit bassin, når man vælger at have en stør. Den hører til en meget gammel familie af helt unikke fisk, der stort set ikke har ændret sig siden dinosaurussernes tid for ca. 200 mil. år siden.

Artens naturlige udbredelse er dele af Østeuropa, det Kaspiske Hav og landene i dette område.

Den kan blive et godt stykke over 2 meter lang og veje over 100 kg. I vores havedamme er det realistisk, at diamantstøren kan opnå en længde på godt 125 cm og veje omkring 15 kg. Denne størrelse opnås dog for det meste kun i større havedamsanlæg og efter en længere årrække.

Dog skal man være opmærksom at den vokser ret så hurtigt og derfor kræver den en god og kraftig fodring og den kan i løbet af få sæsoner sagtens nå en længde på ca. 1 meter.

Det siger sig selv, at der skal være rimelige pladsforhold til denne art, hvis man vil beholde den i mange år. Dog er en god vandkvalitet og fodring det allervigtigste for at få diamantstøren til at trives. Man skal være meget opmærksom på, at vandet bliver ekstra godt iltet i årets varmeste måneder og den tolererer ikke temperaturer over 25 °C særligt godt – derfor skal man sørge for at have en god og kraftig luftpumpe koblet til sit havebassin.

I naturen lever den af småfisk og bundlevende dyr. Heldigvis findes der godt størfoder i pilleform, således man kan fodre sine stører ordentligt. Selvfølgelig kan man sagtens supplere med muslinger, krebsdyr og insektlarver f.eks. i form af frostfoder, som man kender det fra akvariesammenhæng. Diamantstøren har en veludviklet lugtesans, der sammen med de fire skægtråde gør den i stand til at finde fødeemner. Ofte sker fødesøgningen ret langsomt, det skal man være opmærksom på, hvis man har andre og hurtigere fiskearter i sin havedam.

Selvom diamantstører ikke findes naturligt i Danmark, fanges de en gang i mellem langs vores kyster. Her drejer det sig om undslupne eller evt. udsatte individer fra forskellige kilder. De bliver jævnligt udsat i put-and-take-søer og er ret populære blandt lystfiskere med interesse for denne form for fiskeri.

I naturen er diamantstøren stærkt truet af overfiskeri og dens kaviar er meget eftertragtet.

Bemærk at alle stører vi sælger i Super Koi er opdrættet i dambrug med dette speciale.

Du kan læse mere om forskellige aspekter om denne spændende fiskefamilie her