Vandskift i havedammen – hvorfor nu det – og hvordan?

Vandskift i havedammen

Uanset hvilken type af havedam man har, sker der en masse spændende og nødvendige processer i det lille økosystem man har skabt. Disse naturlige processer er ofte usynlige indtil det går galt.
Vi ved godt, at vores filtersystem skal fungere optimalt, hvis vores fisk skal trives og vokse sig store og flotte. For at dette kan realiseres er der masser af ting, man skal holde sig for øje. Her vil vi kigge lidt på en ganske simpel ting, der kan øge livskvaliteten for alle levende organismer i havedammen, nemlig vandskift.

Meget forsimplet kan man sige, at vandet bliver ”slidt” og derfor skal der fornyes en del med jævne mellemrum. En vigtig ting i denne sammenhæng er vandets karbonathårdhed (KH). Hvis karbonathårdheden bliver for lav (under ca. 5 KH), har vandet for ringe bufferkapacitet og der vil kunne komme alt for store udsving i pH-værdien til skade for både fisk og alle de andre levende organismer i dammen.
For at skabe stabile forhold skal der noget frisk vand i dammen.
Det kan anbefales at skifte ca. 10 % ugentligt i større damme (over 15.000 liter). I mindre damme vil ca. 20 % være passende?

Her i sommerens løb vil rigtigt mange haveejere bruge ret store vandmængder på at vande både prydplanter, grøntsager og græsplæner. Derfor skal man selvfølgelig slå to fluer med et smæk – brug vandet, der alligevel trænger til at blive skiftet, fra havedammen. Man får her både lidt blødere vand og lidt gratis næringsstoffer oven i købet. Man kan altså hurtigt tjene investeringen i en ny pumpe ind på besparelsen på vandregningen.

Vandskift i havedammen

teaser-anwendung-bewaessern

 

Vandskiftet er blevet meget enkelt og effektivt med de nye Oase ProMax vandings- og dykpumper

 

Kom ind i butikken og få en snak om de nye pumper og hør om mulighederne.