Karpe

Cyprinus carpio

Størrelser på lager: Kæmpe udvalg af japan koi i størrelsen 8 - 87cm.

Cyprinus carpio koi 15c

Den naturlige form af karpen spiller ikke den store rolle i forbindelse med havedamme. Det er oprindeligt en art med en udbredelse omkring Sortehavet, det Kaspiske Hav og Aralsøen. Nu til dags findes den meget vidt udbredt på hele jorden, da den både har været en meget vigtig spisefisk og nu også er særdeles populær som sportsfisk. Ud over vildkarper findes der former som skælkarperspejlkarper og læderkarper. Deres skælbeklædning varierer alt efter typen og kulturformerne er ofte meget højryggede og kan være næsten runde. De farvestrålende koikarper (sandsynligvis en hybrid af østasiatiske karper (Cyprinus rubrofuscus) og europæiske karper (Cyprinus carpio) er meget populære som prydfisk i haven. Det er fisk, der grundet et intenst og omhyggeligt avlsarbejde nu findes i et meget stort antal smukke varianter. Her er det specielt de japanske opdrættere, der er kendt for en lang tradition for dette arbejde. Der opdrættes dog også karper i USA, Israel, Europa og flere andre steder.

Blandt de mest kendte varianter er:

Kohaku: En hvid fisk med røde tegninger. Den hvide grundfarve skal være så hvid som muligt, og de røde tegninger skal være ‘passende’ fordelt på fisken. En af de allermest populære varianter.
Sanke: Også en variant med en hvid grundfarve, men med både røde og sorte tegninger. Farverne skal være så klare som muligt og den sorte tegning må ikke være udbredt på fiskens hoved.
Showa: Minder om sanke, men skal ses som en sort fisk med røde og hvide tegninger. De sorte tegninger skal også være udbredt på fiskens hoved.
Ogon: Egentlig en ensfarvet gylden metallisk fisk, men betegnelsen bruges som oftest generelt om ensfarvede typer.
Det er utroligt spændende at sammensætte en gruppe af forskellige koikarper i havedammen og det kan blive en spændende passion, ja næsten en livsstil for nogen. Der findes flere hundrede forskellige former og i øvrigt er to fisk aldrig helt ens, så der kan virkelig være noget at arbejde med. Man skal være opmærksom på, at koikarper udvikler deres farver over tid og de skal være adskillige år gamle inden denne proces når sit endelige resultat.

Karper kan blive over en meter lange og veje over 20 kg. Så selv om de ofte er væsentligt mindre i vores havedamme, er det stadig store fisk, der kræver at vi giver dem ordentlige forhold. Dammens størrelse spiller naturligvis en afgørende rolle for hvor længe man kan have dem gående, inden de bliver for store. Karper kræver en effektiv filtrering og et ordentligt foder, og de har det allerbedst omkring 22–25 °C, hvor de gerne tager en masse foder og derfor vokser bedst. Husk at iltindholdet i varmt vand ikke er særligt højt, så derfor bør man installere en kraftig luftpumpe, både af hensyn til karperne og til effektiviteten af filtret. Karperne fodres med pillefoder i en mængde, som bliver spist op på 5-10 minutter. Under ca. 10 °C bør man ikke fodre karper, for de kan ikke omsætte foderet, der så bare forurener dammen. Karperne kræver ud over en fornuftig størrelse dam også en god vanddybde, så de kan klare vinterens lave temperaturer. Derfor skal dammen mindst være 100 cm dyb, og meget gerne væsentligt dybere.